آموزش حرفه ای اتوکد
مقالات

بتن مگر چیست؟ موارد استفاده و نکات مهم قبل از اجرای آن

بتن مگر چیست؟ سوالی که شاید در ترم های اول دانشگاه از خودتان پرسیده باشید و شاید با موارد و نکات مهم آن آشنا نباشید. بعد از جانمایی پلان پروژه در روی زمین و همچنین رسیدن به عمق گودبرداری مورد نیاز بعد از رگلاژ (تسطیح) دستی کف، نیاز است که کف گود را کروم بندی و بتن مگر (نظافت) را به ضخامت حدود ۱۰ سانتی متر برای جلوگیری از جذب شیره ی بتن فونداسیون توسط خاک و به وجود آوردن یک سطح تراز برای اجرای آرماتور بندی اجرا می شود.

در این مقاله عمران وب در مورد نحوه ی اجرای بتن مگر، نکات مهم در حین اجرای آن و همچنین موارد اصلی استفاده از آن را توضیح می دهیم تا به طور کامل با آن آشنا شوید.

 

دلایل و موارد استفاده از بتن مگر چیست؟

۱. اجرای بتن مگر باعث می شود تا از نفوذ حیوانات موذی و حشرات به داخل فونداسیون جلوگیری کند.

۲. با این نوع بتن می توانیم در زمین هایی که استحکام کافی ندارند، استحکام کافی را به وجود بیاوریم.

۳. برای جلوگیری از تماس مستقیم بتن فونداسیون با خاک و جلوگیری از جذب شیره ی بتن توسط خاک، از بتن مگر استفاده می کنیم.

۴. برای رگلاژ (تسطیح) کف فونداسیون و به وجود آوردن سطحی صاف و تراز شده، برای عملیات آرماتور بندی و ادامه ی عملیات ساخت و ساز.

۵. اگر در مواقعی خاک را بیشتر از آنچیزی که در نقشه و محاسبات گفته شده را برداریم می توانیم از این نوع بتن برای پر کردن فضای خالی و تراز کردن کف پی استفاده کنیم تا به سطح مورد نظر برسیم.

۶. بتن مگر علاوه بر ساختمان سازی در راهسازی و ساخت جاده هم مورد استفاده قرار می گیرد به این صورت که از این نوع بتن در پایین ترین لایه یعنی لایه ی زیر اساس برای استحکام در برابر تنش های وارده ناشی از رفت و آمد وسایل نقلیه، استفاده می کنند.

بتن مگر در راهسازی

 

نحوه ی اجرای بتن مگر

بتن مگر یک بتن غیر سازه ای می باشد که از نام های دیگر این نوع بتن می توان به ۱. بتن سبک ۲. بتن لاغر ۳. بتن نظافت ۴. بتن پاکیزگی و … اشاره کرد. نکته ی مهم دیگر هم این است که در این نوع بتن، از میلگرد استفاده نمی کنیم.

عیار سیمان این نوع بتن حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم در هر متر مکعب می باشد.

برای اجرای این نوع بتن می توانیم با استفاده از دوربین نقشه برداری یا شیلنگ تراز، نقاطی را تعیین کنیم برای اینکه در مرحله ی بعد کف گود را کروم بندی کنیم. سپس بین کروم هایی که ایجاد کردیم به فاصله ی حدود ۱ تا ۳ متر شمشه گذاری می کنیم. در آخر هم فضای بین شمشه ها را بتن ریزی و با ماله یا شمشه کشی سطح بتن ریخته شده را، تسطیح و تراز می کنیم.

 

اگر با انواع فونداسیون آشنا نیستید پیشنهاد می کنم مقاله ی فونداسیون چیست؟ رایج ترین فونداسیون ساختمان سازی (با تصویر) را بخوانید.

 

۷ نکته ی مهم در اجرای بتن مگر

۱. معمولا بتن مگر در پروژه های کوچک به صورت دستی و توسط دستگاه بتونیر ساخته می شود.

۲. برای جلوگیری از جذب شیره ی بتن توسط خاک و همچنین پوکی بتن باید قبل از بتن ریزی، بستر خاک را کمی با آب مرطوب کنیم.

۳. برای جلوگیری از هوازدگی خاک بهتر است که فاصله ی زمانی بین خاکبرداری و اجرای بتن مگر را به حداقل ممکن کاهش بدهیم.

۴. در زمین هایی که دارای گیاه و ریشه درختان هستند برای جلوگیری از رشد و تکثیر گیاهان، ابتدا باید کل سطح زمین را به گازوئیل آغشته کنیم.

۵. بعد از اضافه کردن تمام مخلوط بتن به دستگاه بتونیر باید حدقل به مدت ۱.۵ دقیقه، بتن داخل دستگاه به خوبی مخلوط و بعد مورد استفاده قرار گیرد.

۶. به دلیل اینکه بتن فونداسیون روی بتن مگر ریخته می شود بنابراین باید سطح بتن مگر کاملا صاف و تراز شده باشد تا کاور بتن به درستی لحاظ شود.

۷. دقت کنید که بعد از بتن ریزی، برای جلوگیری از گسترش ترکها در بتن مگر بسته به دمای هوا، باید حداقل به مدت ۱۲ ساعت آن را مرطوب نگه داریم و بعد از یک روز عملیات آرماتور بندی را شروع کنیم.

بتن مگر چیست

میلاد شلالوند

علاقه ی زیادم به مهندسی عمران باعث شد تا عمران وب را، راه اندازی کنم. به نوشتن هم بسیار علاقه دارم و سعی می کنم با مقاله هایی که منتشر می کنم نیاز آموزشی تون رو برآورده کنم. برای حمایت از ما لطفا سایت ما رو به دوستان تون معرفی کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا