فونداسیون چیست؟ رایج ترین فونداسیون ساختمان سازی (با تصویر)
فونداسیون وظیفه ی انتقال بار ساختمان به زمین را بر عهده دارد، هدف از ساخت فونداسیون در واقع پر کردن بخش های پی کنی شده با مصالح مقاوم می باشد، که انتخاب نوع شالوده به عواملی متعددی از جمله به تعداد طبقات، وزن ساختمان، نوع کاربری ساختمان و همچنین به نوع خاک محل بستگی دارد. سه نوع شالوده ۱. سطحی ۲. عمیق (شمع) و ۳. ویژه وجود دارند، که در این مقاله به بررسی کامل فونداسیون های سطحی که از رایج ترین انواع شالوده هایی است که در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد، صحبت می کنیم.
انواع فونداسیون (پی، شالوده) سطحی
۱. پی منفرد
فونداسیون منفرد، به شالودهایی گفته می شود که بار یک یا دو ستون نزدیک به هم در محل درز انبساط را به زمین منتقل می نماید. شالوده منفرد می تواند به شکل مربع مستطیل، چندضلعی منظم، دایره و یا هر شکل غیر منظم دیگری باشد و مقطع آن نیز می تواند به شکل مربع مستطيل، ذوزنقه و یا پلکانی باشد.
شالوده های منفردی که نزدیک به هم باشند، می توانند به یکدیگر پیوسته و به صورت شالوده مرکب کار کنند.
۲. پی نواری
فونداسیون نواری به شالوده ی یکسره ای گفته می شود که بار دیوار و یا چند ستون را، که در یک ردیف قرار دارند به زمین منتقل می کند. مقطع این شالوده می تواند به شکل مبع مستطیل، ذوذنقه و یا پاشنه دار (شبیه T وارونه) باشد.
۳. پی گسترده
فونداسیون گسترده به شالوده هایی گفته می شود که بار دیوار و یا چند ستون را، که در ردیف ها و امتدادهای مختلف قرار دارند بهزمین منتقل می کند.
فونداسیون گسترده ممکن است به شکل دال، مجموعه تیر – دال و یا صندقه ای ساخته شود.
۴. پی باسکولی
فونداسیون باسکولی به مجموعه ای از دو شالوده ی منفرد گفته می شود که نتیجه بارهای وارد بر یکی دارای برون محوری زیاد به مرکز شالوده بوده و شالوده ها با تیری صلب (همبند) به یکدیگر مرتبط شده اند.
این تیر صلب که بخشی از بار یکی از شالوده ها را به یکدیگر منتقل می کند، نباید متکی بر خاک باشد. چناتچه این تیر صلب رابط، تحت اثر فشار خاک زیرین قرار بگیرد باید طبق ضوابط مربوط به شالوده نواری طراحی شود.
۳ نکته ی مهم فونداسیون باسکولی
۱. تیر صلب باید بالاتر از سطح زمین قرار گرفته باشد (حداقل ۵ تا ۱۰ سانتی متر) تا در انتقال بار به زمین مشارکت نداشته باشد.
۲. تنها وظیفه ی این تیر بهم بستن شالوده ها به منظور جلوگیری از واژگون شدن شالوده کناری می باشد.
۳. ارتفاع تیر صلب باید به گونه ای انتخاب شود که ممان اینرسی آن حداقل به اندازه ممان اینرسی شالوده زیر بار برون محور باشد، به همین دلیل باید ارتفاع تیر صلب از ارتفاع شالوده بیشتر باشد.
کلاف (شناژ) چیست؟
وقتی که در یک ساختمان از شالوده های منفرد استفاده می شود، آنها را باید توسط کلاف هایی به یکدیگر متصل کرد. کلاف ها به هیچ وجه برای جلوگیری از نشست های نامساوی نیستند و وظیفه ی آنها بستن شالوده های منفرد به یکدیگر و جلوگیری از بازی کردن آنها مخصوصا در مقابل تکان های ناشی از زلزله می باشد.
شناژ عنصری است غیر سازه ای یا سازه ای درجه ۲ که هیچ نقشی در تحمل بارهای وارده و انتقال آنها به زمین را ندارد و نمی تواند نشست های نامتجانس (نشست نسبی) را کنترل کند. تنها وظیفه ی شناژ به هم کلاف کردن فونداسیون شالوده ها و جلوگیری از حرکت افقی آنها نسبت به یکدیگر می باشد.
جمع بندی و نکات پایانی
در این مقاله در مورد انواع فونداسیون سطحی صحبت کردیم و یاد گرفتم که رایج ترین فونداسیونی که برای ساختمان سازی استفاده می کنند فونداسیون های سطحی هستند. البته بستگی به نوع کاربری سازه، تعداد طبقات و موارد دیگر انتخاب می کنند که برای فونداسیون از شالوده های سطحی استفاده کنند یا شالوده های عمیق (شمع) و …
ممنونم که این مقاله ی عمران وب هم تا به آخر مطالعه کردید. خوشحال می شوم نظرات خودتان را برای ما در بخش نظرات همین صفحه ارسال کنید.
منبع: عمران وب
با سلام و عرض ادب خدمت مهندس عزیز سایت و پیج اینستاتونو هر روز دنبال میکنم حرررررررف نداره ما که کلی استفاده میکنیم مطالب بیشتری بزارین
با تشکر
سلام
خیلی خوشحالیم که براتئن مفید بوده 🙂
به زودی برنامه های جدیدی برای سایت و اینستاگرام داریم.
ممنون از همراهی تون
سلام،شماره وات ساپی دارین؟
سلام
برای چه موردی؟
جناب آقای مهندس شلالوند با سلام سوال من ارتباطی با مقاله ندارد اما خوشحال میشوم پاسخ بنده را بفرمایید برای ساختن ملک ویلایی ام نیاز به مهندس ناظر حرفه ای دارم مراحل اصولی این فرایند جذب به چه صورت میباشد؟ با تشکر
سلام دوست خوبم
به دو صورت میتونید مهندس ناظر رو داشته باشید.
روش اول اینکه بعد از گرفتن پروانه ساختمونی خود نظام مهندسی بهتون مهندس ناظر رو ارجاع میده
اما روش دوم؛ اگر دوست دارید که کارتون خوب پیش بره و یه مهندس ناظر خودتون هم داشته باشید تا نظارت عالیه رو انجام بده لطفا در پیج اینستاگرام ما دایرکت پیام بدید که براتون داخل استوری آگهی کنیم
آیدی پیج اینستاگرام: omranweb