آزمون نظام مهندسی آزمونی است که چندان هم سخت نیست و برای قبولی در این آزمون باید یکسری اطلاعات و استراتژی داشت و با توجه به آن استراتژی ها عمل کنیم. آزمون نظام مهندسی هر سال در نوبت مهرماه و بهمن ماه برگزار می شود. و برای دریافت پروانه اشتغال به کار باید در سایت دفتر مقررات ملی ساختمان ثبت نام آزمون نظام مهندسی را انجام دهید و در آن قبول شوید. این آزمون جزوه باز است و با انجام دادن مواردی که در این مقاله خواهم گفت می توانید به راحتی قبول شوید و پروانه اشتغال به کارتان را بگیرید.
ابتدا باید بدانیم اصلا چرا باید خودمان را به زحمت بیاندازیم و در این آزمون شرکت کنیم و پروانه اشتغال به کار بگیریم؟ در سالهای قبل مهندسانی که پروانه اشتغال به کار نظام مهندسی را دریافت می کردند درآمد بسیار عالی داشتند اما در سال های اخیر اولا به خاطر رکود در بازار مسکن و کم شدن ساخت و ساز ها و دوما به دلیل دریافت پروانه اشتغال به کار بسیاری از مهندسان جدیدی که به بازار کار وارد شده اند باعث شده است تا این درآمد خیلی کمتر شود. ولی در کل داشتن حق امضا یا همان پروانه اشتغال به کار برای هر مهندسی ضروری و یک اعتبار به حساب می آید. با داشتن این پروانه می توانید شخصیت رسمی تر و قابل اعتماد تری در بین مردم و سایر مهندسین داشته باشید.
شرکت در آزمون نظام مهندسی و دریافت پروانه اشتغال به کار چه فایده ای دارد؟
باید خدمتتان عرض کنم ارزش این پروانه در آن است که اولا مجوزی است که می توانید با استفاده از آن دفتر مهندسی یا شرکت حقوقی خود را ثبت و تاسیس کنید و همچنین از مهندسین دیگر استفاده کنید و پروژه های بزرگی بگیرید. دوما مجوزی برای ارتقا به پایه های بالاتر می باشد. یعنی اگر پروانه پایه ۳ که با شرکت و قبولی در آزمون نظام مهندسی دریافت می کنید را نداشته باشید، هیچ گاه نمی توانید پروانه پایه ۲ ، پایه ۱ و همچنین ارشد را دریافت کنید! و هر چقدر هم دیرتر موفق به دریافت پروانه پایه ۳ شوید طبیعتا پایه های بالاتر (پایه ۲ ، پایه ۱ و ارشد) را دیرتر دریافت خواهید کرد. چون برای دریافت پروانه ی پایه های بالاتر باید مدت زمان خاصی از دریافت پروانه ی پایه ۳ شما گذشته باشد.
پس هر چقدر که دیرتر در آزمون نظام مهندسی قبول شوید، فرصت های بیشتری را از دست خواهید داد. در این مقاله سعی می کنم بهترین روش برای مطالعه و قبولی در آزمون نظام مهندسی را به شما بگویم.
مزیت های آزمون نظام مهندسی
۱. مطالعه مباحث آزمون برای یک مهندس مفید و ضروری است
اولا مباحث و منابعی که می خواهیم برای قبولی در این آزمون مطالعه کنیم، دانستن آنها برای یک مهندسی که می خواهد یکی از مجوز های نظام مهندسی را بگیرد ضروری است و با خواندن این مباحث علاوه بر اینکه در آزمون نظام مهندسی قبول می شویم، اطلاعات و سطح دانشمان نیز افزایش پیدا می کند و با بسیاری از آیین نامه ها آشنا می شویم که بعد از دریافت پروانه اشتغال به کار باید آنها را عملی در کارگاه اجرا کنیم.
۲. آزمون به صورت جزوه باز است
آزمون به صورت جزوه باز می باشد و داوطلب هر کتاب، جزوه آموزشی و کمک آموزشی را می تواند همراه خود به جلسه آزمون ببرد. البته این نکته هم بگم که بردن موبایل، تبلت و هر گونه وسایل این چنینی تقلب محسوب می شود.
۳. آزمون دارای محدودیت قبولی نیست!
آزمون نظام مهندسی دارای محدودیت قبولی نیست یعنی تمام افرادی که در این آزمون شرکت می کنند می توانند قبول شوند به شرطی که درصد قبویلی آنها ۵۰ % باشد، یعنی از ۶۰ سوالی که در این آزمون می آید باید حداقل ۳۰ سوال را پاسخ دهید تا در این آزمون قبول شوید.
۴. نیازی نیست خیلی درگیر آزمون شویم
نیازی نیست خیلی برایش وقت بگذاریم نهایتا دو ماه مطالعه قبل از آزمون برای قبولی کافی است. البته اگر مطالعه بیشتری داشته باشید قطعا باعث بالا رفتن علم شما می شود. اما واقعیت این است که نیازی نیست چندین ماه خودتان را درگیر خواندن برای قبولی در آزمون نظام مهندسی کنید. در واقع قبولی در این آزمون بیشتر بستگی به مهارت تان و استراتژی که به کار می بریم دارد تا میزان مطالعه!. مهارت هایی مثل پیدا کردن واژه های کلیدی سوالات و یافتن آنها در منابع که در ادامه ی این مقاله کامل توضیح خواهم داد.
معایب آزمون نظام مهندسی
۱. تعداد منابع زیاد
تعداد منابع و کتاب های آزمون تقریبا در همه ی رشته زیاد است و این باعث سردرگمی داوطلب می شود. که برای این هم راه حلی وجود دارد.
۲. سطح سوالات بالاست
با توجه به جزوه باز بودن آزمون، سطح سوالات معمولا بالاست.
۳. کمبود وقت
با توجه به منابع زیادی که در آزمون نظام مهندسی می آیند وقت آزمون بسیار کم می باشد و همیشه عده ی زیادی از داوطلبان از کمبود وقت گلایه دارند.
۱۵۰ دقیقه فرصت دارید که حداقل به ۳۰ سوال از ۶۰ سوال پاسخ کاملا صحیح بدهید. که در صورت اشتباه پاسخ دادن نمراه منفی برای شما حساب می شود.
نمونه ای از کارنامه آزمون نظام مهندسی
باید در نحوه سنجش مهندسین تجدیدنظر اساسی صورت گیرد
در آزمون نظام مهندسی نحوه ی سنجش به این صورت است که عیار و میزان دانش یک مهندس رو با یک آزمون تستی می سنجند، که به نظر من اصلا خوب نیست و نمی تواند یک سنجش دقیق باشد، و باید یک تجدیدنظر اساسی در روند پذیرش یک مهندس ناظر و روند اخذ پروانه اشتغال به کار از طرف دست اندرکاران مقررات ملی ساختمان و نظام مهندسی انجام شود.
پیشنهاد می کنم این مقاله هم بخوانید: منابع آزمون نظام مهندسی عالی
تسلط کافی به مباحث مقررات ملی ساختمان ندارید!
اگر شما تسلط کافی و اساسی روی مباحث مقررات ملی ساختمان ندارید و فقط یک مطالعه کلی و سر، سری داشتید، من پیشنهاد می کنم مباحثی که بیشتر اهمیت دارند مثلا مباحث ۹ ، ۱۰ ، ۸ ، ۲ ، ۶ ، ۱۲ ، ۱۱ ، ۵ و راهنمای جوشی و اتصالات جوشی، یک مطالعه ی کامل و اجمالی (روزنامه وار و البته با دقت) داشته باشید چون بیشتر سوالاتی که در آزمون نظام مهندسی مطرح می شوند از این مباحث هستند.
معرفی روشی با مدیریت زمان برای قبولی در آزمون نظام مهندسی
همانطور هم که قبلا گفتم آزمون نظام مهندسی ۶۰ سوال دارد و شما باید در مدت زمان ۱۵۰ دقیقه به نصف این ۶۰ سوال یعنی حداقل ۳۰ سوال پاسخ درست بدهید تا در آزمون قبول شوید.
من پیشنهادم این هست که حداقل تعداد ۳۵ تا ۴۰ سوال رو پاسخ دهید.
طبق تجربیات بسیاری از دوستان, شما می توانید تعداد ۲۰ سوال را در مدت ۴۰ دقیقه یعنی هر کدام از این ۲۰ سوال را در مدت ۲ دقیقه به راحتی پاسخ بدهید. پس تا اینجا ۱۱۰ دقیقه ی دیگر باقی می ماند برای ۱۵ سوال بعدی که تقریبا برای هر سوال ۷ دقیقه زمان خواهید داشت, و از این ۱۵ سوال شما باید به ۱۰ تای دیگه که صد در صد میدونید درست است در مدت زمان تقریبا ۷۰ دقیقه پاسخ دهید. که در نهایت تا اینجای کار ۴۰ دقیقه زمان پایانی شما باقی می ماند که در این مدت هم به ۵ سوال که شک دارید و مطمعن نیستید که درست است یا نه پاسخ می دهید.
۳ حالت فرضی در نظر می گیریم
حالت اول
اگر شما ۴۰ سوال را حل کرده باشید و ۵ تا از این ۴۰ سوال را اشتباه پاسخ داده باشید و تعداد ۳۵ تا پاسخ شما درست باشد درصد شما تقریبا ۵۵ می شود و قطعا شما قبول می شوید.
فرمول محاسبه ی درصدگیری آزمون:
حالت دوم
در حالت دوم فرض کنید شما ۳۵ سوال را پاسخ داده اید و ۳ تا از سوالات را اشتباه پاسخ داده اید یعنی ۳۲ سوال را صحیح پاسخ می دهید که در این صورت هم درصد شما حدود ۵۱ درصد می شود و باز هم شما قبول می شوید.
حالت سوم
حالا حالت آخر را فرض کنیم که شما ۳۳ سوال را پاسخ داده اید و ۲ تا از سوالات رو اشتباه جواب داده اید یعنی تعداد ۳۱ سوال رو صحیح جواب دادید. در این حالت اگر با فرمولی که بالا گفتم محاسبه کنید متوجه می شوید که درصد شما تقریبا ۵۰.۵۵ % می شود، که به حد نصاب قبولی رسیده اید و قطعا قبول می شوید.
پس نکته ی مهمی که از مطالب بالا دریافت می شود این هست که حداقل باید به ۳۳ تا ۴۰ سوال پاسخ بدهید که من خودم پیشنهاد میکنم ۳۵ سوال پاسخ بدهید. (البته کسانی هم هستند که می توانند تقریبا به تمام سوالات پاسخ صحیح بدهند. ما در اینجا تعداد حداقل رو در نظر داریم.)
نمونه ای از پروانه اشتغال به کار نظام مهندسی
تنها راه قبولی تضمینی آزمون های نظام مهندسی
تنها راه قبولی به صورت تضمینی در آزمون های نظام مهندسی خصوصا نظارت و اجرا، کلیدواژه می باشد.
توجه: به زودی کلید واژهای کاملی را برای استفاده شما در وبسایت عمران وب قرار خواهیم داد.
کلیدواژ ها هم یکسری تکنیک های خاصی دارد که آنها هم به شما آموزش می دهیم.
اگر هیچ مطالعه ای برای آزمون های نظام مهندسی نداشته اید، پیشنهاد میکنیم ابتدا کتاب مجموعه ۲۲ آزمون آخر نظام مهندسی در رشته ی خودتان را بخرید یا می توانید آنها را دانلود کنید و سپس پرینت بگیرید که من پیشنهادم به شما این هست که کتاب مخصوص آن را تهیه کنید تا پاسخ های تشریحی و کاملی از آن را داشته باشید. بعد حداقل ۵ آزمون آزمایشی در منزل بدون توجه به زمان آزمون از خودتان بگیرید و سعی کنید پاسخ آنها را با جستجو کردن در مقررات ملی ساختمان و منابع دیگر پیدا و پاسخ دهید.
طبیعتا ممکن است بعضی از سوالات را حتی تا ۲۰ دقیقه هم نتوانید جوابشو پیدا کنید! نگران نباشید این فقط یک آزمون آزمایشی است تا یقین داشته باشید که تنها و بهترین راه قبولی شما استفاده از کلیدواژه می باشد، البته نه هر کلیدواژه ای!
در مرحله ی بعد شما باید حداقل ۱۷ آزمون باقی مانده را که در سالها و نوبت های گذشته برگزار شده است در منزل با کمک کلیدواژه حل کنید و پاسخ های داده شده را در منابع مثلا کتاب های مقررات ملی ساختمان با ماژیک لایت کنید، احتمال بسیار زیاد مطابق نوبت های گذشته بعضی از سوالاتی که در آزمون های قبلی نظام مهندسی آمده در آزمون امسال و سالهای بعد هم بیاد، و هر سال تکرار می شود.
پیشنهاد ما این است که این ۱۷ آزمون را هر ۳ یا ۴ روز یکبار حل کنید با شرایطی که آزمون نظام مهندسی برگزار می شود، یعنی مثلا اگر راس ساعت ۸ صبح آزمون نظام مهندسی را برگزار می کنند شما هم باید راس ساعت ۸ صبح آزمون را حل کنید و در مدت زمان ۱۵۰ دقیقه حتی با عطر و لباسی که می خواهید در روز آزمون به تن کنید!
فیلم نحوه ی استفاده از کلیدواژه ها برای حل سوالات
نحوه ی قرار دادن کتاب ها و منابع در روز برگزاری آزمون
پیشنهاد می کنیم یک جعبه میوه! یا یک ساک ورزشی با خودتان به محل برگزاری آزمون نظام مهندسی ببرید و کتاب ها را از قسمت شیرازه (یعنی قسمت عطف کتاب قرار بدهید تا سرعت دسترسی شما به منابع در هنگام برگزاری آزمون زیاد شود و بخش زیادی از وقت خودتان را بهینه سازی کنید برای حل سوالات بیشتر. متاسفانه عکس های زیادی را دیدم که یک مهندس در حال حل سوالات بوده و تمام منابع و کتاب را در روی زمین پخش کرده اند! که باعث سردرگمی می شود.
نحوه ی قرار دادن اشتباه منابع جهت دسترسی سریع به آنها
نحوه ی قرار دادن صحیح منابع جهت دسترسی سریع به آنها
۳ نکته ی مهم در آزمون نظام مهندسی
۱. در آزمون نظارت و اجرا سوالات محاسباتی حل نکنید
در آزمون نظارت و اجرا یکسری سوالات محاسباتی مثل تحلیل سازه، بتن، فولاد و موارد دیگر مطرح می شوند که توصیه می شود به هیچ وجه سوالات حل کردنی و محاسباتی را جواب ندهید، حتی با وجود اینکه می توانید به آنها پاسخ صحیح بدهید اما به دلیل اینکه خیلی از وقت شما را میگیرد و زمان کافی را برای پاسخ دادن به بقیه ی سوالاتی که به راحتی و در زمان کم می شود به آنها پاسخ داد، را نمی کنید.
۲. در نگاه اول سوال ۱ تا سوال ۶۰ (آخرین سوال) را نباید پاسخ داد
نکته ی مهم اینجاست که ابتدا از سوال ۱ تا سوال ۶۰ را بخوانید و به سوالاتی که صد در صد کاملا مطمعن هستید که صحیح است پاسخ دهید. سوالاتی که شک دارید رو کنارشان حرف “ش” بنویسید و سوالاتی که محاسباتی و وقت گیر هستند و نمی توانید در زمان کم به آنها پاسخ بدهید را علامت ضربدر “×” کنارشان بزنید و در تایم آخر که گفتم حدود ۲۰ دقیقه باقی می ماند، سعی کنید به سوالات سوالات شک دار پاسخ بدهید.
۳. اشتباه بزرگی که خیلی ها در آزمون نظام مهندسی انجام می دهند را انجام ندهید!
اشتباه این است که سوالاتی که مطعئن هستند که کاملا صحیح است، پاسخ آنها را در پاسخنامه وارد نمی کنند و وارد کردن آنها را در مرحله ی آخر می سپارند که بسیاری از آنها دیگر در تایم آخر فرصت وارد کردن پاسخ های صحیح در پاسخنامه را پیدا نمی کنند و تمام زحماتشان به هدر می رود. به شما پیشنهاد می کنیم که همان موقع که پاسخ صحیح را یافتید آن را در پاسخنامه علامت بزنید.
پیشنهاد میکنم مقاله ی ثبت نام آزمون نظام مهندسی را هم بخوانید.
جمع بندی و نکات پایانی
نکته ی جالب اینجاست که شما توی این آزمون برای قبولی قرار نیست به همه ی این ۶۰ سوال جواب صحیح بدهید، تنها با جواب دادن ۳۵ تا ۴۰ تا سوال که مطمئن هستیم که حداقل ۳۳ سوال آن درست می باشد می توانیم به راحتی قبول شویم.
و در آخر هم برخی دوستان را دیدم که می گویند مطمعن هستم ۲۹ سوال رو صحیح پاسخ دادم احتمالا قبول می شوم! در پاسخ به این دوستان باید بگوییم با توجه به فرمول درصدگیری که در بالا برای شما قرار دادیم اگر ۲۹ سوال پاسخ بدهید و تمام آنها هم درست باشد درصد شما تقریبا ۴۸ % می شود و شما نمی توانید با این درصد در این آزمون قبول شوید.
به نظر من حداقل باید به ۳۵ سوال پاسخ دهید.
امیدوارم از این مقاله استفاده کافی را برده باشید. خوشحال می شوم که نظرات ارزشمندتان را در مورد این مقاله بدانم.
منبع: عمران وب
مهندس عزیز درود میگم به تو
خیلی شیک و خلاصه همه چیو گفتید … من در آزمون نظارت قبول شده ام و قراره اینبار در آزمون اجرا شرکت کنم
برای شما و همه همکاران عزیز آرزوی موفقیت میکنم …
پیشهاد میکنم درآینده مقاله ای در مورد مزایای داشتن پروانه اشتغال بکار مهندسی بنویسید …
باسپاس
سلام
ممنون از لطف تون
انشاالله در اینده نزدیک به طور مفصل در مورد مزایای داشتن پروانه اشتغال به کار مقاله ای خواهیم نوشت.
سلام. از شما بابت این مقاله تشکر میکنم. بسیار مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
در مورد کلیدواژه ها که گفتید قرار میدهید؛ از انتشار این مقاله حدود ۸ ماه گذشته، می توانید بگویید چه زمانی کلید واژه ها را قرار دهید؟
سلام
فعلا درگیر چند پروژه آموزشی دیگه هستیم.